Riblja čorba, Foto: Printscreen/Youtube/Jelajelena Petrovic

prste da poližete

PRAVA RIBLJA ČORBA SE SPREMA SAMO NA 1 NAČIN: Otkrivena je TAJNA koju znaju samo VRSNI KUVARI (RECEPT)

Dodajte ribu koju ste pretkpodno očistili i isekli na komade po želji, ali svakako ne prevelike i kuvajte još sat vremena.

Objavljeno: 22.03.2022. 21:08h

Njeno spremanje je za mnoge prava umetnost u kuvanju, a tu je recept sa kojim sigurno nećete pogrešiti.

Ovako skuvano jelo biće nešto najukusnije što ste izneli pred goste i ukućane. Većina je kuva samo od glava šarana, ali imajte na umu da je mnogo lepša, a i bogatija ako ubacite meso ove, ali drugih vrsta riba.

FOTO: Printscreen/Instagram/ Fini Recepti by Crochef
FOTO: Printscreen/Youtube/Fini Recepti by Crochef
FOTO: Printscreen/Youtube/Jelajelena Petrovic

Tajna dobre riblje čorbe je da se pravi od više vrsta rečne ribe, bar tri.

Sastojci:

6 glavica crnog luka

2 dl ulja

2 šargarepe

1 kg rečne ribe

1 1/2 limun

FOTO: Printscreen/Youtube/ Lako je kuvati
FOTO: Printscreen/Youtube/ Tonchy Shultz
FOTO: Printscreen/Youtube/Jelajelena Petrovic

1 kašika suvog začina

6 čenova belog luka

4 lovorova lista

20 zrna crnog bibera

vezica celera

vezica peršuna

1 paprika babura

1 kašika crvene mlevene paprike

2 dl kuvanog paradajza

2 dl belog vina

foto: Aleksandar Stojanović

Priprema:

Zagrejte ulje pa na njemu izdinstajte sitno iseckan crni luk, sitno iseckanu šargarepe i zelen. Potom smesu stavitie u blender i napraviti kašu. Ribu za čorbu poprskajte sa pola limuna, premažite suvim začinom i iseckana tri čena belog luka pa ostavite da odstoji sata pre kuvanja.

Od ribe je najbolje koristiti glave i meso šarana, ali čorba još lepša ako se pomeša više vrsta, pa zato, ako ste u mogućnosti dodajte meso tostolobika i smuđa.

FOTO: Aleksandar Stojanović
FOTO: Aleksandar Stojanović
FOTO: Aleksandar Stojanović
FOTO: Aleksandar Stojanović

U dubok lonac sipajte kašu od luka, zeleni i šargarepe, dodajte vodu do 2/3 lonca, ubacite lovorov list, crni biber, celer, peršun, limun isečen na komade, preostala tri čena isceckanog belog lukog luka, seckanu baburu i alevu papriku.

Kuvajte dok ne provri. Dodajte ribu koju ste pretkpodno očistili i isekli na komade po želji, ali svakako ne prevelike i kuvajte još sat vremena.

Dodajte na kraju kuvani paradajz i vino. Ostavite da ponovo provri, pa probajte i po želji dodajte još bibera ukoliko hoćete da čorba bude ljuća i belog vina, kako bi bila kiselija.

Ako ima potrebe dosolite po ukusu. Kuvajte da polako vri još 15 minuta i servirajte. Po vrhu dodajte sveže naseckani peršun.

(Espreso / Telegraf)