POSLASTICA
OVAJ KOLAČ JE BIO OMILJENI U JUGOSLAVIJI: Originalni recept RETKO KO ZNA, domaćicama će biti poznato (RECEPT)
Umućen fil stavite na kolač, pa izvadite onu lopticu od testa iz zamrzivača i lagano je narendajte po vrhu
Čupava pita je bio omiljeni kolač u Jugoslaviji.
Ovako se priprema
Za testo:
3 žumanca
3 kašike šećera
150 grama margarina
300 grama brašna
1 prašak za pecivo
3 kašike mleka
Premaz
4 kašike marmelade
Fil
150 grama oraha
3 bjelanceta
200 grama šećera u prahu
Priprema
Žumance i šećer penasto umutite, pa dodajte margarin i brašno, prašak za pecivo i mleko i umutite dok smesa ne postane glatka.
Kada se testo sjedinilo, napravite 3 jednake loptice. Jednu lopticu odmah stavite u frižider ili u zamrzivač.
Tepsiju nauljite i pobrašnjavite pa u nju razvucite prvu lopticu, zatim je premažite marmeladom. Na radnoj ploči razvijte drugu lopticu pa je pomoću oklagije prenesite u pleh. Ako se raspadne, nema veze. Samo je spojite i na nju stavite fil.
Fil pravite tako što ćete umutiti belance, a zatim im dodati šećer u prahu i orahe. Umućen fil stavite na kolač, pa izvadite onu lopticu od testa iz zamrzivača i lagano je narendajte po vrhu.
Pecite na 200 stepeni pola sata.
Prijatno!
(Espreso / Krstarica)