lahmadžunpita, Foto: Printscreen

sjajna ideja

JEDNOSTAVNA TURSKA PITA OD KUPOVNIH KORA: Evo kako da napravite čuveni lahmadžun sa mlevenim mesom! (RECEPT)

Umutiti jaje, kiselo mleko i ulje. U podmašćenu tepsiju staviti jednu koru, premazati je mešavinom za premaz, preko nje staviti drugu, pa premazati!

Objavljeno: 22.03.2022. 13:50h

Čuveni turski lahmadžun može da se pravi kao pica, piroška ili tortilja, a mi vam otkrivamo recept za lahmadžunpitu, piše Lepa &srećna.

Sastojci:

8 kora za pitu (za 2 tepsije)

Za premaz

2 jajeta

3 kašike kiselog mleka

1 čaša ulja

Umutiti jaje, kiselo mleko i ulje. U podmašćenu tepsiju staviti jednu koru, premazati je mešavinom za premaz, preko nje staviti drugu, pa premazati.

Isto ponoviti sa trećom korom, a četvrtu pokriti filom od mlevenog mesa. (Kako se pravi fil od mesa, pročitajte u receptu niže u tekstu). Peći desetak minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni.

Pečeno ostaviti da se kratko odmori, a onda uviti u rolnu. Kad se ohladi, iseći na parčiće širine prsta. Po želji servirati s kriškama paradajza i seckanim peršunom.

Pogledajte video:

KAKO SE PRAVE TURSKE PUNJENE LEPINJICE: recept za tradicionalno tursko testo lahmadžun!

Sastojci za testo:

2 čaše integralnog pšeničnog brašna

3 čaše običnog brašna

1 kašičica suvog kvasca

1 šoljica mleka i do pune čaše mlake vode

1 kačičica sitnog šećera

1 kašičica soli

Fil:

350 g mlevene junetine

2 paradajza srednje veličine

2 glavice crnog luka (srednje)

2 sveže zelene paprike

2 sveže crvene paprike

1 kašika paradajz pirea

1 kašika pirea od paprike

(umesto njega može kašika pirea od paradajza)

1 veza peršuna

1 čen belog luka (po želji)

malo bibera, soli, mlevenog kima i aleve paprike

1 čaša ulja

Kvasac staviti u činiju, preliti mlekom, promešati, dodati šećer i so pa sačekati dva-tri minuta. Potom postepeno dodavati pomešano integralno i belo brašno te zamesiti testo.

Testo pokriti i ostaviti da naraste. Od testa uzimati komade veličine pesnice, od njih praviti loptice i ostaviti da malo odstoje.

Luk, paradajz, papriku, beli luk i peršun usitniti u blenderu, dodati paradajz pire, začine i ulje i promešati. Na kraju dodati mleveno meso i dobro sjediniti.

Narasle loptice testa tanko razvući oklagijom na brašnom posutoj podlozi, pa staviti u pleh obložen papirom za pečenje. Razvučeno testo premazati filom i peći desetak minuta u rerni zagrejanoj na 230 stepeni. Pečeno testo odložiti jedno preko drugog, i to tako da filovana strana dođe unutra. Testo pokriti da se ne suši. Na lahmadžun se može staviti sitno isečen paradajz, mladi luk, peršun, i potom uviti poput palačinke.

(Espreso / Lepa i srećna)