zasadi drvo
IVANA SIMIĆ: U Srbiji se od organskih proizvoda najviše proizvodi voće
Ivana je navela da očekuje da će se sve više ljudi odlučiti na korak organske proizvodnje
Ivana Simić, iz Nacionalog udruženja za razvoj organske proizvodnje "Serbia organica" navodi da je velika potražnja za organskom hranom koja se proizvodi u Srbiji.
- Svaka hrana mora da bude zdravstveno bezbedna i zdravstveno regulisana. Organska hrana je sandardizovana i proizvodi se po posebnim propisima, strogo kontrolisana i sertifikovana. Ona zabranjuje upotrebu mnogih hemijskih sredstava, pa bi svi mogli da izvedu zaključak da li je i zašto je organski proizvedena hrana bolja - kaže Ivana Simić, iz Nacionalog udruženja za razvoj organske proizvodnje "Serbia organica" i dodaje:
- Ona ne bi trebalo da sadrži nikakve ostatke razgradnje pesticida i njihovih metabolita. Nacionalna oznaka koja se nalazi na organsko proizvedenim proizvodima treba da predstavlja da je ta hrana proizvedena i organskom sistemu proizvodnje i da je sertifikovana. Tek nakon kontrole ovlašćeih organizacija, taj proizvod zadovoljava uslov, na njega se tek onda može postaviti nacionalna oznaka - kaže Simić.
Ona je navela da očekuje da će se sve više ljudi odlučiti na korak organske proizvodnje.
- Danas mi imamo oko 21.000 hekatara, odvija se na toj površini, dok je broj proizvođača oko 6.500. Već je dokazano da veliki potencijal ima organska voćarska proizvodnja. U Srbiji je ona najrazvijenija, i oko 97 odsto dospeva na strana tržišta. Dosta proizvodimo i žitarice i uljanice. Trenutno izvozimo u nekih 36, 37 zemalja, a pandemija kovida je dovela do toga da zaista kupci iz celog sveta se obraćaju organskim proizvođačima iz sveta. Naš problem je što mi u ovom trenutku ne možemo da zadovoljimo tu potražnju - kaže Ivana Simić.