Banica, Foto: Printscreen/Youtube

BEZ VASCA I JAJA

BANICA SA JUGA SRBIJE: Pita specifičnog ukusa koja ima SAMO JEDAN pravi recept

Zamesiti testo kao za svaku jufku od brašna, soli i tople vode da se dobije fino, glatko testo

Objavljeno: 20.03.2022. 08:25h

Ova jednostavna pita specifičnog ukusa deo je kulinarske baštine južne Srbije. Pravi se bez kvasca i jaja, ako stavite jaja, to vise nije banica...

Potrebno:

Oko 600 gr hlebnog brašna

1 kašika soli

100 gr masti ili 1,5 dcl ulja

400 gr prevrelog belog sira, u krajnjem može i feta...

FOTO: Printscreen/Youtube/ Nefis Yemek Tarifleri
FOTO: Printscreen/Youtube/Home kitchen with Danny
FOTO: Printscreen/Youtube/ Cookrate - Romania

Priprema:

Zamesiti testo kao za svaku jufku od brašna, soli i tople vode da se dobije fino, glatko testo Podeliti na 4 dela pa oblikovati pogačice i dobro ih izmesiti. Svaku pogačicu oklagijom razviti u pogaču veličine tanjira, premazati uljem ili mašću i ostaviti da miruje dvadesetak minuta.

Oklagijom ili rukama, kako već obično radite, razvijte kore što tanje možete od svake jufke. Preporuka je da se razvija na uljem podmazanoj podlozi, tj ravnoj površini jer kore neće biti velike za ceo sto.

Svaku koru rukom još malo razvući, posipati izmrvljenim sirom, posipati uljem ili topljenom mašću, zavijati u zvrk i tako ređati u podmazanu tepsiju.

Peći na 200 stepeni u već zagrejanoj rerni dok dobro ne porumeni. Izvaditi je, poprskati mesavinom ulja i vode i pokriti krpom da odmekne. Služiti uz jogurt ili kiselo mleko.

(Espreso / Noizz)