Frižider, Foto: Profimedia

oprez

OVO POVRĆE NIKADA NEMOJTE DA PODGREVATE: Sami sebi ugrožavate zdravlje

Posebno obratite pažnju na luk, šargarepu, celer i voće zelene boje

Objavljeno: 17.03.2022. 20:00h

Ako pravite ručak za više dana, morate da budete oprezni jer neke namirnice nije zdravo podgrevati.

Čak i ako vam ostane obrok od juče, možda je bolje da ga jedete dok je hladan i da ga ne podgrevate.

Veliki broj bakterija nastaje pri toploti, a čestim pogrevanjem gube se i hranljive materije.

Evo koje namirnice nikako ne bi trebalo da podgrevate.

FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia
FOTO: Printscreen Youtube / My Tasty Pot

1. Jaja

Da li su pečena, pržena ili kuvana, svakako ne treba da ih podgrevate. To će izmeniti njihovu strukturu, a svakako su jednako ukusna i hladna i nije ih potrebno podgrevati. Takođe, nikako nemojte da ih stavljate u mikrotalasnu, inače može da dođe do eksplozije.

FOTO: Prinrscreen/Youtube/Jelajelena Petrovic
FOTO: Prinrscreen/Youtube/Jelajelena Petrovic
FOTO: YouTube Printscreen
FOTO: YouTube Printscreen

2. Povrće

Koliko god da je zdravo kada ga podgrejete, povrće čestom termičkom obradom gubi sve ono dobro što ima u sebi, pretvara ih u apsolutne toksine, naročito ako ga podgrevate više puta. Posebno obratite pažnju na luk, šargarepu, celer i voće zelene boje.

FOTO: Youtube/Printscreen/IFN Sindhi
FOTO: Espreso.co.rs
FOTO: Espreso.co.rs
FOTO: Espreso.co.rs
FOTO: Espreso.co.rs

3. Krompir

Krompir možete da spremate na mnogo načina, ali budite obazrivi kada je u pitanju zagrevanje. Zdrava namirnica koju svi vole, ali ako je podgrevamo, gubi svoje hranljive sastojke, a može da dođe i do razvoja bakterija koje nisu dobre po organizam.

FOTO: Printscreen/Youtube/Jelajelena Petrovic
FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia

4. Biljno ulje

Koje god ulje ponovo da upotrebite za prženje ili kuvanje, stvorićete opasne trans masti. Najbolje bi bilo da ga ne koristite više puta i bacite odmah nakon prve upotrebe.

(Espreso / Najžena)