RECEPT
ČUVENI SPECIJALITET: Fokača je biser italijnske kuhinje
Spolja hrskava, iznutra vazdušasta i mekana
Italija je zemlja visoke mode, lepih žena, ali i specijaliteta od testenine. Fokača je jedan od onih tipičnih italijanskih jela koje je stvoreno za jutranje uživanje s porodicom.
Peče se na tradicionalni način - u rerni, a specifična je po tome što se odozgo ukrašava začinskim biljem i dodacima u vidu povrća.
Ukusi jedinstvene italijanske kuhinje danas mogu da se nađu na vašoj trpezi uz samo malo truda.
Sastojci za testo:
400 g brašna za dizana testa
100 g glatkog brašna
350 ml tople vode
1 kašičica šečera
1/2 kocke svežeg kvasca
1/2 kašičice soli
50 ml maslinovog ulja
sastojci za nadev:
3 kašike maslinovog ulja
2 čena belog luka
2 paradajza
5 maslina
grančica ruzmarina
1 kašičica krupne morske soli
1 kašičica origana
Priprema:
Kvasac pomešajte sa toplom vodom, dodajte šećer, pa ostavite 15 minuta kako bi se kvasac aktivirao.
U drugu posudu pomešajte brašno, so i sa aktiviranim kvascem zamesite testo da se odvaja od zidova posude.
Na kraju, sipajte maslinovo ulje i mesite još minut.
Testo prekrijte krpom i ostavite pola sata na sobnoj temperaturi.
Na radnu površinu pospite malo brašna, pa premesite testo. Pleh u kom ćete peći nauljite i spustite testo, pa ga prstima razvucite u tanku pogaču.
Testo ponovo prekrijte i ostavite ga još pola sata. Za to vreme pripremite nadev.
Luk, paradajz i masline iseckajte sitno. U maloj posudi pomešajte beli luk, maslinovo ulje i origano.
Kada je testo ponovo nadošlo, vrhovima prstiju napravite udubljena na površini testa, pa ga premažite smesom od belog luka i ulja.
Testo pospite maslinama, paradajzom i solju.
Fokaču pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni 15 minuta.
Kada je gotova, ukrasite je ruzmarinom i poslužite.
Prijatno!
(Espreso)