Riba, Foto: Aleksandar Stojanović

UNESITE IH U JELOVNIK

NUTRICIONISTI SKRENULI PAŽNJU NA 5 NAJZDRAVIJIH VRSTA RIBE: Prepune su VITAMINA, kalorije GOTOVO DA NEMAJU

Proteini ribe sadrže sve esencijalne amino kiseline koje su neophodne za rast, razvoj i pravilno funkcionisanje ljudskog organizma

Objavljeno: 15.03.2022. 20:49h

Nutricionisti preporučuju redovno konzumiranje ribe naglašavajući koliko je ona zdrava, ali se čini da ova namirnica ipak nije dovoljno često na jelovniku prosečne porodice.

Izuzetne hranljive vrednosti, riba se preporučuje za sve uzraste i podjednako je korisna za zdrave i bolesne. Široki spektar različitih ribljih vrsta uslovljava različitost načina pripreme ribe.

FOTO: Printscreen/Youtube/Jelajelena Petrovic
FOTO: Printscreen/Youtube/ Tonchy Shultz
FOTO: Profimedia

Riba je niske kalorijske vrednosti u poređenju sa ostalim mesima. Kalorijska vrednost varira, od bele ribe (70 do 80 Kcal na 100g) do plave ribe (120 do 200 kcal na 100g) zato je idealna u ishrani osoba koji se bore sa viškom kilograma.

Proteini ribe sadrže sve esencijalne amino kiseline koje su neophodne za rast, razvoj i pravilno funkcionisanje ljudskog organizma.

"Pastrmka je bogata vitaminima A, B12 i D, kao i kompletnim proteinima i omega-3 masnim kiselinama".

Vrsta masnih kiselina koja se nalazi u izobilju u plavoj ribi štiti srce i arterije. Za razliku od drugih vrsta mesa, riba sadrži polinezasićene masne kiseline kao što su omega 6 i omega 3 masne kiseline. Evo koje ribe spadaju u najzdravije na svetu:

Bakalar

Bakalar je bogat izvor kompletnih proteina, mnogih makro i mikroelemenata. Istovremeno je malo kalorija (90 kcal po porciji) i praktično ne sadrži masti. Bakalar pečen ili baren na pari je odličan za dijetalnu večeru, posebno ako dodate povrće.

FOTO: Printscreen/Youtube/Uradi sama-ideje za kreativce
FOTO: Printscreen/Youtube/Jelajelena Petrovic

Pastrmka

Pastrmka je bogata vitaminima A, B12 i D, kao i kompletnim proteinima i omega-3 masnim kiselinama. Omega 3 su neophodne za jačanje zidova krvnih sudova, kontrolu nivoa holesterola u krvi i sprečavanje kardiovaskularnih bolesti.

Tuna

Tuna se smatra jednom od najzdravijih vrsta riba. 100 grama tunjevine sadrži rekordnih 22 g proteina, polovinu dnevnog unosa vitamina D i u potpunosti pokriva telesnu potrebu za najvažnijim elementom u tragovima – selenom. Tunjevina se može kupiti sveža ili konzervirana (važno je da bude u sopstvenom soku, a ne u ulju). Možete je dodati salatama i sendvičima.

FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia

Sardine

Sardine su bogat izvor vitamina B12, koji je telu potreban za proizvodnju crvenih krvnih zrnaca (eritrocita), regulaciju nervne funkcije i sintezu nukleinskih kiselina. Pored toga, redovno konzumiranje sardina može smanjiti loš holesterol i sprečiti kardiovaskularne bolesti.

Tilapija

Tilapija je skladište vitamina i minerala: sadrži vitamine B, E, K, soli fosforne kiseline, korisne masne kiseline, magnezijum, selen, cink i gvožđe. Pored toga, 100 grama tilapije sadrži polovinu dnevne vrednosti kompletnih proteina, dok je sadržaj kalorija u ribi relativno nizak.

(Espreso / Magazin Novosti)