bosanska kuhinjA
IZ BOSANSKE MAHALE PRAVO NA VAŠ ASTAL: Najlakši recept za PITU ZELJANICU, 1 trik će vam OLAKŠATI PRIČU
Ovi specijaliteti bosanske kuhinje s izvorom u turskoj kuhinji imaju mnoge recepte i trikove.
Dobro je poznata tvrdnja da je burek samo onaj s mesom, sve ostalo su pite.
Ovi specijaliteti bosanske kuhinje s izvorom u turskoj kuhinji imaju mnoge recepte i trikove.
Bureci i pite obično se pripremaju od domaćeg vučenog testa (jufki) te pune različitim nadevima, a svaka porodica u Bosni ima svoju tajnu za savršenu pripremu tih jela. Pita zeljanica, recimo, ne radi se od zelja, iako joj to ime sugeriše. Naprotiv, ono što se u Bosni naziva zeljem, kod nas je blitva.
Mi vam donosimo recept za najlakšu verziju pite zeljanice – onu s već gotovim korama za pite i savijače koje se mogu kupiti u trgovinama.
Ovaj trik znatno će skratiti proces pripreme i olakšati vam posao.
Sastojci za najlakšu pitu zeljanicu:
500 g gotovih kora za pite
500 g sveže blitve
500 g svežeg sira
300 g kiselog mleka
3 jaja
sol po želji
ulje za premazivanje
Priprema pite zeljanice:
Zagrejte rernu na 200 Celzijevih stepeni.
Pripremite okrugli kalup za pečenje pite zeljanice. Iznutra ga dobro namastite uljem ili maslacem i stavite sa strane.
Nakratko blanširajte blitvu ocedite višak vode i pustite da se ohladi. Blitvu naseckajte na sitnije delove, pomešajte ga sa svežim sirom, kiselim mlekom i izmućenim jajima, a sve zajedno začinite sa soli po želji.
Kupovnu koru premažite s malo ulja pa stavite deo nadeva uz rub. Zarolajte koru poput palačinke te je položite u okrugli kalup.
Ponavljajte postupak dok ne potrošite sav nadev i kore. Slažite nadeveno testo izvana prema unutra dok ne popunite celi kalup. Vrh pite premažite s još malo ulja.
Stavite peći u prethodno zagrejanu rernu oko 20 do 30 minuta, odnosno dok testo ne dobije lepu zlatno smeđu boju.
Poslužite toplo.
Prijatno !
(Espreso/Zadovoljna.hr)