svadbarski kupus
NI U GUČI NIJE OVOLIKO UKUSAN: Svadbarski kupus SAN SNOVA, recept MORATE ZNATI NAPAMET!
U selu Mrčajevci se svake godine održava poznata Kupusijada gde se timovi kuvara okupljaju i takmiče nekoliko dana ko će napraviti što bolji svadbarski kupus.
Svadbarski kupus je nacionalno jelo, traženo i obožavano na vašarima, na Saboru trubača u Guči, na svadbama, poselima i etno sajmovima.
Restoran koji zna da napravi dobar svadbarski kupus poznat je nadaleko.
U selu Mrčajevci se svake godine održava poznata Kupusijada gde se timovi kuvara okupljaju i takmiče nekoliko dana ko će napraviti što bolji svadbarski kupus. Jer, tajna za vrhunski svadbarski kupus je u dugom kuvanju, različitom i masnom mesu koji se koristi. Kupusijada je odlična prilika da probate na licu mesta koji je najbolji recept za svadbarski kupus i da uočite fine razlike izmedju kuvarskog umeća.
Takodje, presudno za najbolji svadbarski kupus je da se isti kuva u keramičkim ćupovima, na tihoj vatri, i to danima. Da, tradicionalni recept za svadbarski kupus je takav da se jelo kuva najmanje jedan dan, a poželjno je i duže.
Sastojci za Svadbarski kupus
Za svadbarski kupus nema precizne mere, sve se stavlja po znanju, iskustvu i umeću kuvara, čega će više da stavi, da napravi pravi balans izmedju kupusa, mesa i masnoće. Zato samo navodimo osnovne materijale, a sami odredite koliko ćete čega staviti. To naravno i zavisi od količine kupusa koji pravite, jer veća posuda i duže kuvanje su najbolji recept za svadbarski kupus.
Kiseli kupus – 3 glavice
govedje meso – 500 grama
svinjske kolenice ili suva rebra – 2 komada
ovčije meso – 500 grama
slanina – 500 grama
domaća mast – par kašika
crni luk – 500 grama
beli luk – 4 glavice
vegeta, lovorov list, biber u zrnu, aleva paprika
Kako se pravi Svadbarski kupus
Uzme se zemljani lonac i iznutra premaže svinjskom domaćom mašću. To radite pre redjanja svih ostalih sastojaka. Otkinete nekoliko velikih listova kiselog kupusa, operete i stavite na dno posude. Uzmite glavicu kiselog kupusa i isecite ga na 4 dela, a onda svaki deo poprečno na pola, kratko properite pod mlazom hladne vode i tako poredjajte jedan red kupusa na dnu zemljane posude. Izmedju kiselog kupusa umetnite po češanj belog luka, krupno iseckan crni luk, po neki list lovorovog lista i nekoliko zrna crnog bibera. Zatim preko poredjate iseckane komade ovčetine. Pospite alevom paprikom i sa malo vegete. So nije potrebna jer je kiseo kupus slan, kao i suvo meso koje stavljate.
Ponavljate ponovo ceo proces, redjate kupus, luk i začine, i onda se stavlja junetina i komadi slanine, pa aleva paprika.
Opet red kiseli kupus, začini i svinjske kolenice ili butkice ili suva rebra. Pa ponovo kiseli kupus.
I tako dok ne ispunite zemljani lonac. Na vrh stavite ponovo velike liske kiselog kupusa, poklopite poklopcom i stavite na vatru da se krčka. Najbolje je da se kuva na otvorenom, na živoj vatri sa drvetom. I tako se svadbarski kupus kuva satima, danima.
Svadbarski kupus se jede sa mladim belim sirom i projom, najbolje od belog kukuruznog brašna. Od pića, rakija se pije pre svadbarskog kupusa a uz samo jelo najbolje ide dobro točeno pivo.
Uživajte u ovom gastronomskom čudu!
(Espreso/BaštaBalkana)