OVA STVAR MOŽE DA VAS UBIJE ZA 2 DANA AKO GLEDATE U NJU 5 MINUTA: Jedna je od najopasnijih na svetu
Zračenje, Foto: Profimedia

oprez

OVA STVAR MOŽE DA VAS UBIJE ZA 2 DANA AKO GLEDATE U NJU 5 MINUTA: Jedna je od najopasnijih na svetu

Konačno, nakon samo pet minuta možete umreti dva dana kasnije.

Objavljeno:

Samo 300 sekundi u sobi sa takozvanom "slonovom nogom" ostaviće vam samo dva dana života. Ova smrtonosna misterija je 2 metra široka gruda očvrsnute lave formirana iz rastopljenog jezgra nuklearnog reaktora u Černobilju.

Zbog jakog zračenja, do sada je snimljeno samo nekoliko fotografija Slonove noge. Čak i sada, skoro 40 godina od nuklearne katastrofe, ulazak u prostoriju sa ovim predmetom mogao bi biti smrtonosan i pretnja bi mogla da postoji još vekovima.

Tokom nuklearne katastrofe reaktor je postao toliko vruć da su se čelik i beton koji su se koristili za zaštitu jezgra istopili u radioaktivnu lavu. Međutim, početne ekipe za čišćenje verovale da ovaj materijal zapravo nije nuklearno gorivo iz reaktora.

Fukušima
foto: Profimedia

Kako je jezgro postalo kritično, jednostavno je istopilo materijale koji su polako padali kroz pod reaktora. Dok se probijao kroz cevi i beton, materijal je pokupio više komponenti, menjajući se i pretvarajući se u složenu zbrku radioaktivnih hemikalija.

Kada se ova mešavina peska, betona i nuklearnog goriva konačno ohladila, učvrstila se u novi materijal nazvan korijum. Jedna masa korijuma, koja je propala u parni hodnik ispod reaktora, postala je poznata kao "Slonova noga" zbog svog karakterističnog oblika, navodi Daily Mail.

Godine 1986. slonova noga je ispuštala 10.000 rendgena (mera radijacije) na sat što je oko 1.000 puta više od doze potrebne da dobijete rak.

Jedan sat zračenja na tom nivou bio bi ekvivalent četiri ipo miliona rendgenskih snimaka grudnog koša. Za 30 sekundi ekspozicije, u roku od nedelju dana ostali biste sa vrtoglavicom i umorom.

Posle dva minuta u prostoriji, vaše ćelije bi počele da krvare, a za četiri minuta bi se pojavili povraćanje, dijareja i groznica.

Konačno, nakon samo pet minuta možete umreti dva dana kasnije.

04:00

Uništena avio-bomba

(Espreso/b92/Prenela P.V.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.