nekada se jelo na slami
Šta sve morate imati na trpezi za Badnje veče? (FOTO) (GIF)
OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!
Badnje veče predhodi Božiću, za razliku od Božića kada možete ići u goste ili nekoga ugostiti, Badnje veče se obavezno provodi samo u krugu porodice. Na taj dan se ne ide nigde i ne primaju se gosti. Na Badnje veče se posti, a trpeza mora da bude puna i svečana.
8 osobina ljudi rođenih u januaru zbog kojih ih baš svi vole! (FOTO) (GIF)
U narodu postoji čak i poslovica ‚‚ Najeo se k'o siroče uoči Božića", što govori o tome da su ova dva praznika uvek bila jako poštovana i lepo pripremana, čak i u kriznim godinama između ratova.
U starija vremena se najčešće jelo na podu, na pod se prostre slama, a preko nje se stavlja čaršav na koji se ređa hrana. Pije se crno vino, a simbolika toga što se jede na slami je povezana sa tim što je Isus rođen u slami. Od jela za Badnje veče bi trebalo da imate:
1. Hleb
Hleb ili pogaču, najbolje bi bilo da je domaća. Domaći hleb nosi posebnu simboliku ognjišta, a i svakako je mbogo ukusnija od kupovne, pogotovo kada je topla. Možete je praviti od kukuruznog brašna ili mešavine belog i kukuruznog bašna, bez dodataka jaja ili mleka jer je trpeza posna.